NASSAN SERA ANTALYA

HABERLER

Eksi 35 derecede üretilen ilk salkım domatesler

« Geri Dön

Ağrılı işadamı Abdulbari Güzel, Diyadin İlçesi’ndeki jeotermal kaynaktan yararlanarak 20 dönümlük alana 8 milyon lira harcayarak sera kurdu. Hava sıcaklığının sıfırın altında 35 dereceye kadar düştüğü yörede domates yetiştirmeye başladı.

Nursima KESKİN/AĞRI, (DHA)



Serhat Kalkınma Ajansı’nın (SERKA) desteklediği ’Kaplıca sera ile tanışıyor’ projesi kapsamında Mart ayında yetiştirilen salkım domatesler pazarda satışa çıktı. Yılın 12 ayı her türlü sebzeyi yetiştireceklerini belirten Güzel, ürünleri Rusya,Azerbaycan, İran ve Gürcistan’a ihraç etmeyi hedefledi. Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars’ta faaliyet yürüten, diyadin Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin, ’Kaplıca Sera İle Tanışıyor Projesi’ne hibe desteği vermesi uluslararası bir şirkete ilham kaynağı oldu. Ticari faaliyetlerini Azerbaycan’da yürüten Ağrılı işadamı Abdulbari Güzel’in İntersun Şirketi, Diyadin’deki Jeotermal kaynakların bulunduğu bölgede 20 dönümlük alan üzerine 8 milyon TL bütçeyle domates serası kurdu ve üretimine başladı. Kar kalınlığının 1 metreyi bulduğu buz gibi havada kurulan sera jeotermal kaynakla ısıtılıyor. Serada ilk olarak salkım domates ilk ürün olarak yetiştirildi ve bu hafta yapılan hasat sırasında 5 ton domates iç pazara çıktı. Bu yatırımla birlikte bölge Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ’Organize Seracılık Bölgesi’ ilan edildi.

“HEDEFİ RUSYA, AZERBAYCAN VE İRAN PAZARI”

İntersun Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Bakır, çoğu kadın 75 kişinin serada istihdam edildiğini, yılın 12 ayı her türlü sebzeyi yetiştireceklerini belirtti. Bakır, şöyle konuştu: “Kurduğumuz bu sera ile sıfırın altında 35 derecede de olsa tarımın yapılabileceği, Diyadin’de boşa akıp giden jeotermal kaynakların değerlendirilebileceğini göstermek istedik. Bin dönüm arazi üzerine başka seralar da kuracağız. Bu da aynı zamanda 1200 kişinin istihdam edileceği anlamına geliyor. Yıllardır Diyadin’de boşa akan termal kaynağıı üretime dönüştürdük. Normal sera domatesinin yoğunluğu 2-3 arasında ama bizim domateslerin yoğunluğu şu anda 5’tir. Bu da, ürünlerin temiz bir havada organik olarak yetiştiği anlamına geliyor. Yetiştirdiğimiz ürünleri başta Rusya olmak üzere Azerbaycan, İran ve Gürcistan gibi ülkelere ihraç etmeyi hedefliyoruz.”